Οι συνολικές οικονομικές απώλειες που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει φτάσει στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης συναντήθηκε με τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους το βράδυ της Τετάρτης (27/4) για να αποτιμήσουν τις καταστροφές που έχουν υποστεί διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και για να καταστρώσουν τα σχέδια της ανοικοδόμησης της χώρας μετά το τέλος του πολέμου.

«Προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι απώλειες της Ουκρανίας από τον πόλεμο έφτασαν στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα (σ.σ. χθες). Περισσότερα από 32 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου, περισσότερες από 1.500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και παραπάνω από 350 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές», ανέφερε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει υποστεί τεράστιες απώλειες – εκατοντάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Περίπου 2.500 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου μας και σχεδόν 300 γέφυρες έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές. Δεν είναι απλά αριθμοί ή στατιστικά στοιχεία. Αυτά είναι τα δεδομένα της Μαριούπολης, της Βολνοβάχα, της Οχτίρκα, του Τσερνίχιφ, της Μποροντιάνκα και δεκάδων άλλων πόλεων και χωριών της χώρας μας».

Οι ζημιές μονάχα στις υποδομές της Ουκρανίας ανέρχονται περίπου στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστήριξε ο υπουργός υποδομών, Ολεκσάντρ Κουρμπάκοφ.

«Το 95% των προσφύγων θέλει να γυρίσει»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια Ουκρανοί άφησαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου. Υπογράμμισε πως οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα και πήγαν στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια. Ανέφερε, όμως, πως το 95% αυτών επιθυμούν να επιστρέψουν ήδη στην Ουκρανία.

Вперше за час повномасштабної війни Росії проти нашої держави проводимо засідання Конгресу місцевих та регіональних…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, April 27, 2022