Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε πως «κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής» μετά τις ρωσικές απειλές προς τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς. Στο νυχτερινό του διάγγελμα κάλεσε για μεγαλύτερο «παγκόσμιο έλεγχο» στην πυρηνική τεχνολογία των Ρώσων.

«Πιστεύω πως έπειτα από όλα όσα έκανε ο ρωσικός στρατός στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής γνωρίζοντας πόσες πυρηνικές εγκαταστάσεις και πυρηνικά όπλα και σχετικές τεχνολογίες έχει στη διάθεσή του το ρωσικό κράτος», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αν η Ρωσία έχει ξεχάσει τί συνέβη στο Τσερνόμπιλ, αυτό σημαίνει πως χρειάζεται μεγαλύτερος παγκόσμιος έλεγχος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας και στην πυρηνική τεχνολογία της».

Αναφερόμενος στις τελευταίες απειλές ενός πυρηνικού ολέθρου, ο Ζελένσκι είπε πως η Ρωσία εκτόξευσε τρεις πυραύλους οι «οποίοι πέρασαν ακριβώς πάνω από τους πυρηνικούς σταθμούς μας. Πάνω από τρεις πυρηνικούς σταθμούς… ταυτόχρονα».

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που επιχείρησαν να επιτεθούν στο Κίεβο μέσω της ζώνης του Τσερνόμπιλ χρησιμοποίησαν την απαγορευμένη περιοχή ως στρατιωτική βάση. «Τοποθετήθηκαν σε θέσεις όπου ακόμη και το να στέκεσαι απαγορεύεται. Οδήγησαν τεθωρακισμένα σε περιοχές όπου είναι θαμμένα ραδιενεργά υλικά. Κατέστρεψαν σημεία ελέγχου της ραδιενέργειας και έκαναν πλιάτσικο σε ένα εργαστήριο…».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απλά η αρχή»

Ο Ζελένσκι, δήλωσε, επίσης, πως «ο ελεύθερος κόσμος έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ενώ προέβλεψε πως η Ρωσία δεν σκοπεύει μονάχα να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά να «διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη» και να «δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στη Δημοκρατία».

«Πλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον ελεύθερο κόσμο που να μην αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μονάχα η αρχή. Ο απόλυτος στόχος της ρωσικής ηγεσίας δεν είναι μόνο να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στη Δημοκρατία. Γι’ αυτό ο ελεύθερος κόσμος έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα κι αυτό είναι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την Ουκρανία», ανέφερε.