Σχεδόν 24 ώρες αφότου βυθίστηκε το καταδρομικό πλοίο Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την τύχη του πληρώματος. Ωστόσο, στη Σεβαστούπολη κατατέθηκε στεφάνι για «το πλοίο και τους ναύτες».

Η ρωσική πλευρά το μόνο που έχει ανακοινώσει έως τώρα είναι πως το πλήρωμα του πλοίου το οποίο ήταν 510 άτομα απομακρύνθηκε από διασώστες. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν πως είναι απίθανο να μην υπάρχουν νεκροί μιας και υποστηρίζουν πως έπληξαν το Moskva με δύο πυραύλους τύπου Neptune.

Στο μεταξύ, στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι στην Κριμαία που ήταν και ο προορισμός του Moskva κατατέθηκε στεφάνι με την επιγραφή για το «πλοίο και τους ναύτες», όπως ανέφερε tweet της η Λίζα Φοχτ της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.

Αύξηση μπάτζετ κατά 17% για κηδείες και επιτύμβιες στήλες ζήτησε η FSB

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ζήτησε την 50ή ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από την κυβέρνηση να αυξήσει κατά 17% τα κονδύλια που διατίθενται ως έξοδα για κηδείες και επιτύμβιες στήλες για τους στρατιωτικούς που χάνουν την ζωή τους, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Αυτή τη στιγμή για τα έξοδα κηδείας δίνονται έως 20.350 ρούβλια , ενώ στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη έως 28.178 ρούβλια. Η FSB στην πρόταση που παρουσίασε στην κυβέρνηση για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος ζητά να αυξηθούν αυτά τα ποσά αντίστοιχα στα 23.837 και 33.005 ρούβλια. Τα έξοδα για την επιτύμβια πλάκα προτείνεται να αυξηθούν κατά 4.800-6.000 ρούβλια. Συνολικά τα έξοδα της κηδείας για κάθε στρατιωτικό που σκοτώθηκε θα αυξηθούν στα 56.400-74.200 ρούβλια, ανάλογα με την θέση και την τοποθεσία που θα ταφεί.

Η FSB εξηγώντας το αίτημα για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στα έξοδα κηδείας, λέει ότι οι πρόσθετες αυτές δαπάνες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ετήσια αναπροσαρμογή των κοινωνικών κονδυλίων.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε αισθητά λόγω των δυτικών κυρώσεων, της αποχώρησης ξένων εταιρειών, του πανικού που προκλήθηκε στους καταναλωτές και των προβλημάτων στις προμήθειες. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο έφθασε το 17% και ακριβώς στο ποσοστό αυτό ζητά η FSB να γίνει η αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται ως έξοδα κηδείας.