Ο Μπόρις Τζόνσον μαζί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ βρέθηκαν ένοχοι, γιατί είχαν παραβιάσει τους κανόνες του lockdown για τον κορονοϊό και συμμετείχαν σε πάρτι, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουν μία σειρά από πρόστιμα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 50 παραπομπές για συγκεντρώσεις που έγιναν στα γραφεία και την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά, τα πρόστιμα αφορούν μόνο την συμμετοχή σε πάρτι που έκανε ο Τζόνσον για να γιορτάσει τα γενέθλια του και όχι την συμμετοχή στα υπόλοιπα πάρτι που έγιναν κατά την διάρκεια του lockdown.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έλαβαν σήμερα ενημέρωση ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία σκοπεύει να εκδώσει εις βάρος τους ειδοποιητήρια για πρόστιμο», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμ δήλωσε ότι «ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ παραβίασαν τον νόμο και είπαν επανειλημμένως ψέματα στον βρετανικό λαό. Πρέπει και οι δύο να παραιτηθούν» .

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, αν και κόρη δισεκατομμυριούχου, απολαμβάνει επίσημα ειδικό καθεστώς, ώστε να μην πληρώνει φόρους στη Βρετανία.

Διευκρινίσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, το πάρτι γενεθλίων έγινε τον Ιούνιο του 2020 στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μάλιστα, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, ανέφερε το εξής:

«Η Μητροπολική Αστυνομία διευκρίνισε ότι το ειδοποιητήριο για πρόστιμο που εκδόθηκε εις βάρος του πρωθυπουργού σχετίζεται με το ακόλουθο περιστατικό: Στις 19 Ιουνίου 2020 στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, μεταξύ 14:00 και 15:00, συμμετείχατε σε μια συγκέντρωση δύο ή περισσότερων ατόμων σε εσωτερικούς χώρους στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10».