Οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, στην πόλη Τουλτεπέκ, βόρεια της πρωτεύουσας του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (11/4) το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, αναφέρει ότι «έξι από τα θύματα ήταν γυναίκες και δύο άνδρες», συμπληρώνοντας ότι τέσσερα ήταν ανήλικα.

Αστυνομικοί έσπευσαν στο συγκεκριμένο σπίτι ύστερα από τηλεφώνημα γειτόνων που ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς.

Επτά άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στον τόπο του εγκλήματος, ενώ ένας υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της αστυνομίας για την διαλεύκανση του εγκλήματος, καθώς η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από ένα κύμα βίας.

Οι εισαγγελείς στην Πολιτεία του Μεξικού, που συνορεύει με την πρωτεύουσα, δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μεταξύ αργά την Κυριακή και νωρίς τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για ένα πιθανό κίνητρο. Το Tultepec είναι γνωστό για τα εργαστήρια πυροτεχνημάτων του – νόμιμα και παράνομα – και για τα δυστυχήματα με πυροτεχνήματα.

Η τελευταία «σφαγή» στο Μεξικό σημειώθηκε καθώς ο Πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador κέρδισε εύκολα την Κυριακή ένα διχαστικό δημοψήφισμα που προώθησε σχετικά με το αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ή να ολοκληρώσει τη θητεία του – μια εκλογή, την οποία χαρακτήρισε η χαμηλή συμμετοχή.

Ο López Obrador ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018 υποστηρίζοντας μια στρατηγική «αγκαλιές όχι σφαίρες» για την αντιμετώπιση του βίαιου εγκλήματος στις ρίζες του, καταπολεμώντας τη φτώχεια και την ανισότητα με κοινωνικά προγράμματα και όχι με τον στρατό.

Αλλά το Μεξικό συνεχίζει να βλέπει θρασύδειλες μαζικές δολοφονίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς και στη συνέχεια καταδίωξη από αστυνομικούς σε παραθαλάσσιο εστιατόριο στο θέρετρο Ακαπούλκο του Μεξικού στις ακτές του Ειρηνικού.

Αυτός ο πυροβολισμός ήρθε λίγες μέρες αφότου ανακαλύφθηκαν τα κομμένα κεφάλια έξι ανδρών πάνω σε ένα Volkswagen στην πόλη Chilapa de Alvarez, στην πολιτεία Guerrero.

Τον περασμένο μήνα, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε έναν χώρο που φιλοξενούσε κοκορομαχίες στην πόλη Λας Τινάγιας, στην πολιτεία Μιτσοακάν. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και μια Αμερικανίδα μητέρα, η Μελίσα Σίλβα.

Επίσης τον Μάρτιο, ένοπλοι σκότωσαν εννέα άτομα σε μια επίθεση σε σπίτι στο κεντρικό Μεξικό – μια «εκτέλεση» έξι ανδρών και τριών γυναικών που συγκλόνισε μια περιοχή της μεσαίας τάξης της συνήθως ειρηνικής πόλης Atlixco.

Και οι αρχές στο Μιτσοακάν δήλωσαν ότι μια ύποπτη σφαγή περίπου δώδεκα ανδρών που εθεάθησαν παραταγμένοι σε έναν τοίχο από ένοπλους καρτέλ ναρκωτικών τον Φεβρουάριο μπορεί να ήταν ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων φατριών του ίδιου καρτέλ.

Σε όλη τη χώρα, περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ένα κύμα αιματοχυσίας από τότε που η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών το 2006.