Η Μόσχα υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμάσει «ψευδείς ισχυρισμούς» σχετικά με τη στοχοθέτηση αμάχων από την πλευρά της, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια συκοφάντησης της Ρωσίας.

Από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από πόλεις και χωριά γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να δουν την καταστροφή και τις σορούς που «έμειναν πίσω».

Η Δύση λέει ότι οι νεκροί άμαχοι αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν – πράγματι – πτώματα στην πόλη Μπούκα, αν και δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

«Εκστρατεία προώθησης ψευδών αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου», βλέπει η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας καθοδηγείται από τις ΗΠΑ να διασπείρει ψευδείς αποδείξεις για τη βία Ρώσων κατά αμάχων, παρά τα όσα χαρακτήρισε «πρωτοφανή μέτρα της Μόσχας για τη διάσωση αμάχων».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν πολυετή εμπειρία στην οργάνωση προκοβάτσιας με ανθρώπινα θύματα, συνεχίζουν την εκστρατεία τους για τη δημιουργία και την προώθηση ψευδών “αποδεικτικών στοιχείων”», ανέφερε το υπουργείο.

Η Μόσχα δήλωσε ότι και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμάσει ψευδείς καταγγελίες σχετικά με κακοποιήσεις πολιτών στη χώρα.

«Νέες ψευδείς σκηνοθετημένες προβοκάτσιες που κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για φερόμενη βάρβαρη μεταχείριση του πληθυσμού της Ουκρανίας προετοιμάζονται από το καθεστώς του Κιέβου υπό την ηγεσία των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών στο έδαφος της περιοχής Σούμι», ανέφερε το υπουργείο.

«Ο στόχος είναι να υποδαυλιστεί περαιτέρω η ρωσοφοβία στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη», ανέφερε το υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν παρείχε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του για την βρετανική και την αμερικανική εμπλοκή, σημειώνει το Reuters. Την ίδια ώρα, fact checkers και ερευνητές έχουν αποδομήσει ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΘΑ περί «πτωμάτων που κινούνται».

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, καταγγέλλει ότι η Ρωσία είναι ένοχη για εγκλήματα πολέμου και «γενοκτονία» και κάλεσε τη Δύση και το ΝΑΤΟ να της παράσχουν περισσότερη υποστήριξη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις καταγγελίες στη Μπούκα και αλλού, αίτημα που απηύθυναν και άλλες χώρες. Η ΕΕ δήλωσε πως θα παράσχει υποστήριξη στις εισαγγελικές αρχές του Κιέβου αλλά και σε εκείνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.