Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις που αφορούν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι και ο Σολτς συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες «αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές».

Οι δυο ηγέτες, παράλληλα, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ενιαία προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να αναφέρουμε πως νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», αναφερόμενος στην απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει η Μόσχα.

Στο Κίεβο η Μετσόλα

Στο Κίεβο μεταβαίνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει: «Kαθ’ οδόν για το Κίεβο». «Θα μεταφέρει στον γενναίο λαό της Ουκρανίας μήνυμα υποστήριξης και ελπίδας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημειώνει ο εκπρόσωπος της προέδρου, Γιούρι Λάας. Παράλληλα, προσθέτει ότι λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμά της θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες ώρες (Παρασκευή).

Τέλος, ο Γιούρι Λάας επισημαίνει ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλες οι πιθανές ρυθμίσεις ασφαλείας, ενώ η Ρομπέρτα Μετσόλα «ταξιδεύει μόνη της με μια ελάχιστη αντιπροσωπεία».