Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα Τετάρτη (30/3) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η χώρα αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί μια κρίση. «Πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από το παράδειγμα της Κύπρου. Αυτή η χώρα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι με τη δημιουργικότητα, την ανθεκτικότητα και την αίσθηση του σκοπού, οι κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν», δήλωσε συγκεκριμένα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου, η κ. Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στην παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε, ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη, ο κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τρομακτικές προκλήσεις. Ο ορίζοντας έχει θολώσει από την φρικτή κατάσταση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, καθώς και το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου εκεί. Και οι σκέψεις μας βρίσκονται πάντοτε με τα θύματα αυτής της αδικαιολόγητης πράξης επιθετικότητας», δήλωσε αρχικά η κ. Λαγκάρντ.

«Συζητήσαμε τους πιθανούς τρόπους υποστήριξης των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας»

«Με την Αυτού Εξοχότητα συζητήσαμε το πώς οι πρόσφατες εξελίξεις επηρεάζουν την ζώνη του ευρώ και την κυπριακή οικονομία, καθώς και πιθανούς τρόπους υποστήριξης των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας από τις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές και την οικονομική δραστηριότητα. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα επηρεάζεται από αυτήν την κατάσταση.

Λαγκάρντ και Αναστασιάδης

Ο πόλεμος αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της συλλογικής μας ευπάθειας και του γεγονότος ότι η ειρήνη δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Για πάρα πολύ καιρό, η Ευρώπη είχε απομονωθεί σε περιοχές όπου είμαστε πιο δυνατοί αν δράσουμε μαζί και από κοινού. Είναι καιρός να γίνουμε πιο έξυπνοι, πιο στρατηγικοί και να συγκεντρώσουμε καλύτερα τους κοινούς μας πόρους. Θα πρέπει να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από εχθρικούς παράγοντες, να αναπτύξουμε τις δικές μας ικανότητες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, και το πιο σημαντικό, να γίνουμε πιο πράσινοι γρηγορότερα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κ. Ηροδότου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απορρόφηση των κραδασμών από τις νέες προκλήσεις, σημειώνοντας πως στο νέο περιβάλλον προκλήσεων, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται συνεχώς πρόσθετα μέτρα. Θα αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις με τον καλύτερο και τον πλέον προληπτικό τρόπο, τόνισε ο κος Ηροδότου.

Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα εξέλθει πιο δυνατή από αυτή τη συγκυρία

Τη βεβαιότητα, τέλος, ότι η Κύπρος θα εξέλθει πιο δυνατή από αυτή τη συγκυρία, καθότι όπως ανέφερε, έχει εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, την καθιστά κόμβο για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η κ. Λαγκάρντ θα συμμετάσχει σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με θέμα το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας και υφιστάμενες προκλήσεις.