Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον απέτισε φόρο τιμής στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε «μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπληρώνοντας ότι ο θάνατός της είναι «μια τεράστια απώλεια για τον κόσμο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα μαθήματα της ζωής της περισσότερο από ποτέ».

Η Μαντλίν Ολμπράιτ απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

«Όταν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, έγινε η φωνή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπήρξε μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Μπιλ Κλίντον στην ανακοίνωσή του.

«Ο θάνατος της Μαντλίν είναι μια τεράστια απώλεια για τον κόσμο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα μαθήματα της ζωής της περισσότερο από ποτέ», συνέχισε. Συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την υπέροχη φιλία που είχαμε και τις σοφές συμβουλές που μας έδινε επί τόσα πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε για την απώλεια της Μαντλίν Ολμπράιτ ότι ο ίδιος και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους είναι «συντετριμμένοι» από τον θάνατο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, την οποία θα θυμούνται ως μια διπλωμάτη που «κατανοούσε από πρώτο χέρι τη σπουδαιότητα των ελεύθερων κοινωνιών για την ειρήνη στον κόσμο μας».