Η Μαντλίν Ολμπράιτ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, έχοντας γράψει με «χρυσά γράμματα» το όνομα της στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, καθώς συμμετείχε σε πολύ κρίσιμες αποφάσεις, ενώ είχε προειδοποιήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν για τον πόλεμο του Ιράκ.

Το κανονικό όνομα ήταν Marie Jana Korbelova και γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία, όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος από τα παιδικά της χρόνια. Παρόλα αυτά, μεγαλώνοντας πήγε σε σχολείο στην Ελβετία, όπου άλλαξε το όνομα της σε Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ ως μετανάστρια, γιατί εγκαθιδρύθηκε κομμουνιστικό καθεστώς στη πατρίδα της.

Μεγαλώντας εργάζεται ως δημοσιογράφος και μόλις τελειώνει τις σπουδές της, ασχολείται με την πολιτική, καθώς ο πατέρας της ασχολούνταν με την διπλωματία και ανήκε σε διπλωματική αποστολή του ΟΗΕ στο Κασμίρ.

Γρήγορα λοιπόν, αρχίζει να χτίζει ένα λαμπρό όνομα, ενώ το 1992 επιλέγεται από τον Μπιλ Κλίντον για να διαχειριστεί τη διάδοχη κατάσταση της αλλαγής ηγεσίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1993 γίνεται μόνιμη πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, εξασφαλίζοντάς της την πρώτη διπλωματική της θέση.

Η θητεία στον ΟΗΕ

Η Μαντλίν Ολμπράιτ μέσω του περάσματος από τον ΟΗΕ, μπόρεσε να δείξει τις ηγετικές ικανότητες της, ενώ ουκ ολίγες φορές έγινε μαλλιά-κουβάρια με τον γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, υπερασπιζόμενη σθεναρά τα διεθνή αμερικανικά συμφέροντα.

Έτσι, στις 23 Ιανουαρίου 1997 ορκίζεται ως 64η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πιάνει αμέσως δουλειά, συνεχίζοντας να λύνει προβλήματα και να μη χαρίζεται σε κανέναν, παρά το αμφιλεγόμενο πολλών από τις κυβερνητικές επιλογές της.

Η ίδια, κοφτή και απόλυτη, θα συγκεντρώσει ουκ ολίγες φορές τη μήνη του διεθνούς Τύπου αλλά και του κόσμου, όπως στην περίπτωση πριν από την εισβολή στο Ιράκ, όταν προειδοποίησε για το ευαίσθητο αυτό παγκόσμιο θέμα τον Σαντάμ Χουσεΐν: «Το Ιράκ έχει μια απλή επιλογή: αλλάξτε πορεία ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες».

Ο ρόλος στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αστοχίες», είχε δηλώσει η Ολμπράιτ για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η ίδια είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ νωρίτερα, όμως αυτό έγινε μόνο μετά τις σφαγές που σημειώθηκαν από σερβικά στρατεύματα κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Η ίδια έχει κατηγορηθεί για την στάση της από όλες τις πλευρές, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι αντέδρασε καθυστερημένα, ενώ άλλοι χρεώνουν σε εκείνη τους φονικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

«Ο Πούτιν διαπράττει ιστορικό λάθος»

Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ολμπράιτ έγραψε στους nytimes.com άρθρο με τίτλο: «Ο Πούτιν διαπράττει ιστορικό λάθος». Εκεί, υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν θα έκανε «ένα ιστορικό λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία και προειδοποίησε για καταστροφικό κόστος για τη χώρα του.

«Αντί να ανοίξει το μονοπάτι της Ρωσίας προς το μεγαλείο, η εισβολή στην Ουκρανία θα εξασφάλιζε τη δυσφήμιση του κ. Πούτιν αφήνοντας τη χώρα του διπλωματικά απομονωμένη, οικονομικά ανάπηρη και στρατηγικά ευάλωτη μπροστά σε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη δυτική συμμαχία», έγραψε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.