Επικυρώθηκε σήμερα, όπως άλλωστε αναμενόταν, το νομοσχέδιο για την επιβολή των νέων κυρώσεων στο Ιράν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στη συρρίκνωση των εισαγωγών διυλισμένου καυσίμου από την Τεχεράνη και μεγαλώνουν τη διεθνή της απομόνωση.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε χαρακτηριστικά, «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Με αυτές τις κυρώσεις, μαζί με άλλες, χτυπάμε στην καρδιά της
δυνατότητας της ιρανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει
τα πυρηνικά της προγράμματα. Δείχνουμε στην ιρανική
κυβέρνηση ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες»

Να υπενθυμίσουμε πως, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να σκληρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν με επιπρόσθετα μέτρα που έχουν στόχο τον ιρανικό χρηματοπιστωτικό, τραπεζικό, ασφαλιστικό, ενεργειακό τομέα και αυτόν των μεταφορών.

Οι νέες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ προχωρούν περαιτέρω από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο και αποσκοπούν στην αύξηση των πιέσεων στο Ιράν για να πειστεί να επιστρέψει στις διεθνείς συνομιλίες όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.