Ένα γκρουπ 52 Ουκρανών ορφανών που διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους πρόκειται να φτάσει σήμερα (23/3) στη Μεγάλη Βρετανία. Τα παιδιά και οι νέοι, ηλικίας από δύο έως 19 ετών, και οι φροντιστές τους θα πετάξουν από την Πολωνία στο Λονδίνο.

Η Πρίτι Πατέλ, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα νεαρά παιδιά, τα οποία φροντίζει η σκωτσέζικη φιλανθρωπική οργάνωση Dnipro Kids, η οποία ιδρύθηκε από οπαδούς της σκωτσέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Χιμπέρνιαν, έλαβαν την εξουσιοδότηση για να ταξιδέψουν στη Βρετανία. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να προσγειωθεί σήμερα (22/3) στην αγγλική πρωτεύουσα, αλλά προβλήματα γραφειοκρατίας την καθυστέρησαν.

Τα ορφανά αναμένεται να περάσουν μια ημέρα στο Λονδίνο και να δουν τα αξιοθέατα και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Εδιμβούργο, όπου θα απολαύσουν ένα γεύμα καλωσορίσματος στο γήπεδο της Χιμπέρνιαν, «Easter Road», πριν ταξιδέψουν για την επαρχία του Στέρλινγκσαϊρ, όπου θα αρχίσουν τη νέα τους ζωή.

Ο Στίβεν Καρ, ο πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας εκκένωσης των ορφανών από το Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, είπε ότι τα στελέχη του οργανισμού «είναι ευγνώμονες και ανακουφισμένοι που οδηγούμε τα παιδιά στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας».

Πρόσθεσε επίσης: «Γνωρίζουμε αυτά τα παιδιά και τους φροντιστές τους εδώ και πολλά χρόνια και όταν είπαν ότι ήθελαν να φύγουν, ήμασταν αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Η βοήθεια που είχαμε από τις άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις ήταν πολύ σημαντική για εμάς και θέλαμε να δώσουμε τις ευχαριστίες μας».

Ο Καρ ευχαρίστησε επίσης τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας και της Ουκρανίας καθώς και για την «ακατάπαυστη δουλειά» του ηγέτη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Ίαν Μπλάκφορντ, ο οποίος έπαιξε ρόλο στο να γίνει η μεταφορά των παιδιών. Ο Καρ ανέφερε πως ο πολιτικός «βοήθησε να ξεπεραστούν δυσκολίες». Ο Μπλάκφορντ, από τη μεριά του, τόνισε: «Για έμενα, που είμαι οπαδός της Χιμπέρνιαν, αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μεγάλη πηγή υπερηφάνειας».