Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο συναισθηματικά φορτισμένο και εμφατικό μήνυμά του που αναρτήθηκε στα social media, ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν όλες τις περιοχές – «κλειδιά» που βρίσκονται από ρωσική επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στις πληροφορίες που έχει η ουκρανική πλευρά πως τουλάχιστον 1.000 Σύριοι «εθελοντές» έχουν ενσωματωθεί στο ρωσικό στρατό που βρίσκεται στην Ουκρανία. Προειδοποίησε, λοιπόν, όσους προσπαθούν να ενωθούν με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ότι θα είναι «η χειρότερη απόφαση της ζωής σας». «Η μεγάλη διάρκεια ζωής είναι καλύτερη από τα χρήματα που σου προσφέρονται για μια σύντομη», ανέφερε.

Νέοι Ρώσοι στρατεύσιμοι έχουν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι, είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Δεν χρειαζόμαστε 13 χιλιάδες ή παραπάνω νεκρών Ρώσων στρατιωτών, θέλουμε μόνο ειρήνη». Μιλώντας στους Ρώσους, είπε: «Κάθε μητέρα που ξέρει ότι ο γιος της πήγε να πολεμήσει στην Ουκρανία, πρέπει να ελέγξει που βρίσκεται το παιδί της. Ιδίως εκείνες που δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, που τους είπαν τα παιδιά τους πέθαναν, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τις σορούς τους. Υπάρχουν αριθμοί για να καλέσετε και να μάθετε τί συμβαίνει με τα παιδιά σας. Δεν σχεδιάζαμε να πάρουμε χιλιάδες στρατιώτες ομήρους. Δεν θέλουμε να έχουμε 13.000 ή και παραπάνω νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Δεν θέλαμε αυτόν τον πόλεμο. Θέλουμε μόνο ειρήνη και θέλουμε να αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από όσο φοβάστε την κυβέρνησή σας».

Ο Ζελένσκι επίσης άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας μιλώντας και πάλι για «τείχος», αλλά τόνισε πως αφότου μίλησε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους προέδρους των ΗΠΑ και Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, θεωρεί πως πλέον η στάση της Ουκρανίας γίνεται καλύτερα κατανοητή. Επίσης, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, αλλά δίχως να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως «είναι καλύτερο να δουλεύουμε στη σιωπή, παρά να βγαίνουν όλα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στο facebook».

Наш Маріуполь, Харків, Чернігів, Київська область, Ізюм і всі наші міста-герої. Яким складно. Ми робимо все і робимо всі. Армія, поліція, ДСНС, гуманітарні конвої, церква… Увесь наш народ. Ми вас не залишимо. А їм не пробачимо. Ви будете вільні. Як усі ми на нашій землі.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 17, 2022