Ένας έφηβος στη Βραζιλία περιεργάζεται χριστουγεννιάτικο δέντρο με φόντο σκουπιδότοπο γεμάτο όρνια. Η εμβληματική φωτογραφία προκάλεσε τέτοιο κύμα αλληλεγγύης που η οικογένεια του Γκαμπριέλ Σίλβα μπόρεσε να δει να γίνεται πραγματικότητα το όνειρό της: να αγοράσει σπίτι.

Η φωτογραφία του δεκατριάχρονου εφήβου, που απαθανάτισε ο συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ζουάου Πάουλου Γκιμαράες, τον εικονίζει με το πλαστικό δέντρο στα χέρια, με φόντο σωρούς σκουπιδιών και όρνια, στην Πινιέιρου, στην πολιτεία Μαρανιάου (βορειοανατολικά). Συγκλόνισε ολόκληρη τη Βραζιλία.

Η φωτογραφία, λίγο πριν από τις γιορτές του τέλους της χρονιάς, έγινε σύμβολο της ανέχειας εκατομμυρίων οικογενειών, της μιζέριας που επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στη Βραζιλία εξαιτίας της κρίσης που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Προηγουμένως, ζούσαμε σε πλινθόκτιστο σπίτι, χωρίς καμία άνεση. Τώρα, έχουμε ωραίο σπίτι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο έφηβος, που καθημερινά περνάει μετά το σχολείο αρκετές ώρες μαζί με τη μητέρα του σε χωματερή, τη βοηθά να μαζέψει από τα σκουπίδια ανακυκλώσιμα υλικά.

Στο παλιό τους σπίτι, μαζί με τη μητέρα του και τα τρία αδέλφια του κοιμούνταν στο χώμα. Από το εσωτερικό, έβλεπε τον ουρανό από το κενό ανάμεσα στον τοίχο και την οροφή.

Αλλά χάρη στη μετάδοση της φωτογραφίας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, συγκεντρώθηκε μέσω διαδικτύου ποσό που επέτρεψε στην οικογένεια να αποκτήσει σπίτι.

«Δεν φανταζόμουν πως εκείνη η φωτογραφία θα τα προκαλούσε όλα αυτά. Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη», παραδέχεται ο Γκαμπριέλ Σίλβα, περήφανος που έχει πλέον δικό του δωμάτιο στο καινούργιο του σπίτι.

Στο ακίνητο που αγόρασε πριν από μερικές εβδομάδες, η οικογένεια διαθέτει τρία δωμάτια, κουζίνα, χώρο στάθμευσης. Και «πάνω απ’ όλα, ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό και ντους», λέει η μητέρα, η Μαρία Φραντσίσκα Σίλβα, 45 χρονών. «Πριν, έπρεπε να διανύουμε μεγάλη απόσταση για να πάρουμε νερό με κουβά για να πλυθούμε», πρόσθεσε.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι συνεισέφεραν χρήματα και το ποσό που συγκεντρώθηκε έφθασε τα 80.000 reais (κάπου 14.000 ευρώ). Σύμφωνα με την κυρία Σίλβα, το σπίτι κόστισε 49.000 και «δεν μένει πλέον παρά να μπουν μερικά πλακάκια και να αγοραστούν μερικά έπιπλα».

Τώρα, ο Γκαμπριέλ Σίλβα ελπίζει να μπορέσει να εκπληρώσει άλλο ένα όνειρό του, να γίνει «επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το βραζιλιάνικο ινστιτούτο στατιστικής IBGE, το 24,1% των 213 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πολιτεία Μαρανιάου, όπου ζει η οικογένεια Σίλβα, είναι αυτή με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων σε κατάσταση ακραίας φτώχειας (σχεδόν το 20%), σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που είχε δημοσιοποιηθεί το 2019.