Η αποστολή των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έμελλε να επηρεαστεί και αυτή από τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα και σύμφωνα πάντα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στον ISS απείλησε ότι θα αφήσει πίσω τον Αμερικανό αστροναύτη Μαρκ Βάντε Χέι ενώ η υπόλοιπη αποστολή είναι προγραμματισμένη να επιστρέψει στη Γη στις 30 Μαρτίου.

Ο 55χρονος Βάντε Χέι, που είναι πατέρας δύο παιδιών από το Τέξας, έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στο Καζακστάν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ στις 30 Μαρτίου, αφού θα έχει περάσει σχεδόν ένα χρόνο στο σκάφος.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Μαρκ Βάντε χέι

Αλλά εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας ο Ρογκόζιν, σύμφωνα με τη Daily Mail, φέρεται να πήρε θέση μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στη Μόσχα. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος μαζί με τους άλλους Ρώσους κοσμοναύτες φαίνεται να πρωταγωνιστεί σε (προπαγανδιστικό) βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram απείλησε ότι θα αφήσει τον 55χρονο Αμερικανό πίσω στο διάστημα. επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, απείλησε να τον αφήσει στο διάστημα.

Το ανατριχιαστικό βίντεο με τους Ρώσους να χαιρετούν τον Αμερικανό

Το ανατριχιαστικό βίντεο, το οποίο είναι προϊόν μοντάζ, αναρτήθηκε στο Twitter από το NASA Watch. Παρουσιάζει αισιόδοξη μουσική με τον στίχο «Farewell», καθώς οι δύο κοσμοναύτες που βρίσκονται στον ISS μαζί με τον Βάντε Χέι τον αποχαιρετούν και αποσυνδέουν το ρωσικό τμήμα του σταθμού – κάτι που θα τον έστελνε σπειροειδώς προς τη Γη.

Το RIA Novosti έγραψε στη λεζάντα: «Το τηλεοπτικό στούντιο της Roscosmos έδειξε αστειευόμενος την πιθανότητα αποχώρησης της Ρωσίας από το πρόγραμμα ISS – την αποσύνδεση του ρωσικού τμήματος του σταθμού, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει το αμερικανικό τμήμα του προγράμματος», σύμφωνα με τη μετάφραση του Newsweek.

Η πρώτη διαστημική πτήση του Βάντε Χέι έγινε το 2018, ως μέλος του πληρώματος της αποστολής 53/54, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε διαστημικούς περιπάτους, ερεύνησε τη μικροβαρύτητα και μέτρησε την ενέργεια που εισάγει ο ήλιος στη Γη.

Τον περασμένο Απρίλιο προσχώρησε στην αποστολή με τους δύο Ρώσους κοσμοναύτες του πληρώματος της αποστολής 64/65, με αποστολή τη διεξαγωγή εκατοντάδων πειραμάτων για να μάθουν περισσότερα για τη διαβίωση στο διάστημα, κάτι που σύμφωνα με τη NASA ήταν κρίσιμο «για να κατανοήσουμε και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις των διαστημικών πτήσεων μακράς διάρκειας, και οι γνώσεις που θα αποκτηθούν θα βοηθήσουν να στείλουμε ανθρώπους στο φεγγάρι και τελικά στον Άρη».

Ο Ρογκόζιν απείλησε να αφήσει τους Αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα ως απάντηση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν: «Θέλετε να καταστρέψετε τη συνεργασία μας στον ISS; Αν μπλοκάρετε τη συνεργασία μαζί μας, ποιος θα σώσει τον ISS από μια ανεξέλεγκτη αποδρομολόγηση και πτώση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη;» ρώτησε.

Ο Elon Musk προσφέρθηκε τώρα να στείλει τον πύραυλό του SpaceX για να σώσει τον Αμερικανό αστροναύτη αν οι Ρώσοι τον εγκαταλείψουν, αλλά οι αξιωματούχοι της NASA δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Βάντε Χέι θα επιστρέψει όπως είχε προγραμματιστεί.

«Η NASA συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Roscomos και τους άλλους διεθνείς εταίρους μας στον Καναδά, την Ευρώπη και την Ιαπωνία για να διατηρηθεί η ασφαλής και συνεχής λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στις 30 Μαρτίου, ένα διαστημόπλοιο Σογιούζ θα επιστρέψει σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταφέροντας τον αστροναύτη της NASA Mark Vande Hei και τους κοσμοναύτες Pyotr Dubrov και Anton Shkaplerov πίσω στη Γη», υποσχέθηκαν.