Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε το βράδυ τη Τετάρτης (2/3) ότι ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε προκάλεσαν την έκρηξη κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο

Η έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (2/3) κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Επισημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».