Δραματική ήταν η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα, αλλά υπερασπίζεται την ελευθερία. Ζήτησε παράλληλα από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν τους Ουκρανούς μόνους τους, ενώ στο τέλος ύψωσε τη γροθιά του και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

«Κάθε μέρα δεν είναι καλή ειδικά για κάποιος ανθρώπους η μέρα είναι η τελευταία τους. Σας μιλώ για τους συμπολίτες μου που υπερασπίζονται τη χώρα την ελευθερία, με το υπέρτατο τίμημα. Χαρούμενος με αυτά που άκουσα εδώ, αισθάνομαι την ενότητα των χωρών της ΕΕ. Δεν γνώριζα το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσουμε, είναι μια τραγωδία, είναι υψηλό το τίμημα που πληρώνει η χώρα, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες» είπε ο Ζελένσκι.

Κι συνέχισε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα. Πιστεύω σήμερα ότι δίνουμε ζωή μας για αξίες, για ελευθερίες, για την ισότητά μας, θυσιάζουμε τους πιο δυνατούς τους πιο γενναίους Ουκρανούς. Θα ξεπεράσουμε τα πάντα, θα κερδίσουμε τα πάντα, είμαι πεπεισμένος. Θα ήθελα να ακούσω από εσάς ότι η Ουκρανία θα είναι άξιο μέλος της ΕΕ. Δεν σας ακούω καλά γιατί γίνονται βομβαριδμένοι. Δύο πύραυλοι έπεσαν το πρωί στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας και σκοτώθηκαν δεκάδες. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας;

Πολεμάμε για τη γη μας για την ελευθερία μας. Παρόλο που η πόλη είναι αποκλεισμένη, κάθε πλατεία ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας. Κανένας δεν θα μας λυγίσει, είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί, θέλουμε να φροντίσουμε μέλλον για τα παιδιά μας, να είναι τα παιδιά μας ζωντανά.
Χθες σκοτώθηκαν 16 παιδιά.

Ο λαός της Ουκρανίας είναι δυνατός, πολεμάμε για τις ζωές μας και την επιβίωσή μας. Αυτό είναι το υψηλότερο κίνητρο. Για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Σήμερα δείξαμε σε όλους ποιοι είμαστε. Η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή μαζί με Ουκρανία. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ίδιοι με εσάς. Παρακαλώ αποδείξτε ότι είσαστε μαζί μας, ότι δεν θα μας απογοητεύσετε, ότι δεν θα μας αφήσετε μόνους μας, ότι είμαστε Ευρωπαίοι.

Πάντα η ζωή θα νικάει τον θάνατο, το φως πάντα θα κερδίζει το σκοτάδι».

Το χειροκρότημα του ευρωκοινοβουλίου και ο διερμηνέας που λύγισε

Η φορτισμένη ομιλία του λύγισε τη διερμηνέα στα ελληνικά, της οποίας η φωνή έσπασε καθώς μετέφερε τα λόγια του Ουκρανού προέδρου, ενώ και ο διερμηνέας που μετέφραζε στα Αγγλικά ήταν εμφανώς φορτισμένος.

Όσο για την αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου, υπήρξε παρατεταμένο χειροκρότημα.