Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, αφού έχει περάσει ένα 24ωρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα και οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να επιτίθεται στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κάναμε τα πάντα για τη διπλωματία μέχρι και λίγο πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, άρα ναι, υπήρχε διπροσωπία από τον Πούτιν, ήταν ηθελημένη επιλογή του να κάνει πόλεμο, κρατάμε όμως ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για να επιτύχουμε την εκεχειρία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, προτού αρχίζει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής είχε τηλεφωνική επαφή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του εξήγησε εκτενώς τους λόγους για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2). Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές. Είναι η πρώτη γνωστή επικοινωνία Ευρωπαίου ηγέτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου άρχισε η ρωσική επίθεση.

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις», σύμφωνα με το Ελιζέ.