Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία και η εισβολή εξαπολύεται κατά μήκος όλων των συνόρων, με αποτέλεσμα η δεύτερη να έχει στείλει αίτημα στη Τουρκία, ώστε να κλείσει το στενό των Δαρδανελίων. Πρόκειται για το πέρασμα που ελέγχει την είσοδο των πλοίων στη περιοχή και μπορεί η γείτονα χώρα να μην θέλει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όμως σε αντίθεση περίπτωση, ο Ερντογάν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον Πούτιν.

Όπως αναφέρει το aljazeera.com, η Τουρκία έχει τον έλεγχο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων με συμφωνία του 1936, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων.

Επίσης, εγγυάται την ελεύθερη διέλευση πολιτικών πλοίων σε καιρό ειρήνης και περιορίζει τη διέλευση πλοίων που δεν ανήκουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα.

Παρόλα αυτά, όλα αλλάζουν σε περίπτωση πολέμου.

Τα «όπλα» της Τουρκίας

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε καιρό πολέμου ή όταν απειλείται η Τουρκία, εξουσιοδοτείται να κλείσει τα στενά σε όλα τα ξένα πολεμικά πλοία. Ακόμα, μπορεί να αρνηθεί τη διέλευση εμπορικών πλοίων από χώρες σε πόλεμο με την Τουρκία και να οχυρώσει τα στενά σε περίπτωση σύγκρουσης.

Όλες οι χώρες εκτός Μαύρης Θάλασσας που επιθυμούν να στείλουν πλοία πρέπει να ειδοποιήσουν 15 ημέρες νωρίτερα, ενώ τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να ειδοποιήσουν οκτώ ημέρες.

Η διέλευση περιορίζεται σε εννέα πολεμικά πλοία συγκεκριμένης συνολικής χωρητικότητας κάθε φορά, χωρίς να επιτρέπεται η διέλευση πλοίου άνω των 10.000 τόνων. Τα πλοία μιας χώρας εκτός της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά τους 30.000 τόνους και τα πλοία επιτρέπεται να παραμείνουν στην περιοχή όχι περισσότερο από 21 ημέρες.