Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, στην ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, ανέφερε πως επί του παρόντος δεν γίνεται καμία συζήτηση για σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ασφαλώς» και δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής, ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν πως ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχε αύριο (24/2) με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη που υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική ώστε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες των χωρών.

«Σε αυτό το σημείο ασφαλώς δεν σχεδιάζεται», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας ότι θα απαιτείτο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής.

Κουλέμπα: Δυνατή πρώτη κίνηση οι κυρώσεις

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιβάλει πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μοιάζει να είναι δυνατή «πρώτη κίνηση», έκρινε χθες Τρίτη (22/2) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ πως το Κίεβο θα λάβει κι άλλα όπλα.

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν – μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Πρόσθεσε, δε, ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

Δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη (22/2) ομοβροντία κυρώσεων, ειδικά σε βάρος τραπεζών, για την απόφαση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ανατολικών ουκρανικών περιφερειών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών και να αναπτύξει στρατεύματα εκεί που διατείνεται πως έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο.

Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, είπε νωρίτερα ο κ. Κουλέμπα, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.