Ο διακεκριμένος Τούρκος θεολόγος, Μουσταφά Ισλάμογλου, προέβη σε δήλωσε όπου αναφέρει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «δεν συμβαδίζει με το Κοράνι. Απεναντίας, έρχεται σε σύγκρουση». Πρόκειται για μια πρωτοφανή τοποθέτηση στη γείτονα χώρα, που σίγουρα θα συζητηθεί.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη του στην τουρκική Deutsche Welle πρόκειται για «μια ενέργεια που δεν συμβαδίζει με το Κοράνι. Είναι μια ενέργεια που δεν αποδέχεται το Κοράνι». 

Επιπλέον, εναντιώθηκε και στην πράξη του του διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, ο οποίος ανέβηκε στον άμβωνα με ένα σπαθί. «Μα η Άλωση δεν είναι αυτή», είπε και συνέχισε «Στην πραγματικότητα η άλωση είναι να κερδίσεις την καρδιά του ανθρώπου,εκεί να γίνει η άλωση». 

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τόνισε ότι «όλα τα μνημεία είναι υπο την προστασία του Θεού του Κορανίου. Αρα αυτή η ενέργεια δεν συμβαδίζει με το Κοράνι, αντιθέτως συγκρούεται».

Θέλει χειροκρότημα ο Ερντογάν

Κι ενώ συμβαίνουν, αυτά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του όταν έπειτα από ομιλία του δεν τον χειροκρότησαν αρκετά δυνατά οι υπουργοί του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την ακρίβεια που υπάρχει στη χώρα του, λέγοντας πως θα εξαλειφθεί, υποσχέθηκε επιδόματα, αναφέρθηκε και στη μείωση του ΦΠΑ που ήδη εφαρμόζεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας και της κατρακύλας του εθνικού νομίσματος. Κλείνοντας τον λόγο που έβγαλε ευχαρίστησε τους πολίτες αλλά το χειροκρότημα δεν είχε την ένταση που περίμενε από τα μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο ίδιος σχολίασε το γεγονός εκφράζοντας το «παράπονο του» για την ομιλία του που κράτησε σχεδόν 35 λεπτά: «Είπα τόσα ευχάριστα νέα, αλλά ελάχιστο το χειροκρότημα».