Δεν κρύβει την ενόχληση της η Ρωσία για τις σημερινές δηλώσεις τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και του Άντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι επέμειναν, την Πέμπτη, πως η απειλή μίας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία όχι απλώς είναι πιθανή αλλά και ότι σχεδιάζεται, κατά τις ενδείξεις, μέσα «στις επόμενες ημέρες».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής υποδαυλίζει την ένταση. «Οι δηλώσεις που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να “επιτεθεί” στην Ουκρανία, κλιμακώνουν την κατάσταση», δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δυστυχώς συνεχίζεται να υποδαυλίζεται η ένταση με παρόμοιες δηλώσεις», προσέθεσε ο Πεσκόφ με αφορμή τις παραπάνω προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα», από την πλευρά του, τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπλίνκεν περιέγραψε υπογράμμισε πως η Μόσχα ετοιμάζεται να αναλάβει στρατιωτική δράση εντός των «επόμενων ημερών» ενώ περιέγραψε και το πώς πιστεύει ο Λευκός Οίκος ότι θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βερσίνιν επεσήμανε, μάλιστα, ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν ήδη στις βάσεις τους, κάτι που ανακοινώθηκε προηγουμένως και από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, πέραν των ΗΠΑ, αμφισβητεί ανοιχτά πως οι ρωσικές δυνάμεις απομακρύνονται από τα σύνορα με την Ουκρανία.