Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε εκ νέου σήμερα ο Τζο Μπάιντεν προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορείων AFP και Reuters.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία – όπως έχει υποσχεθεί – αλλά εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τις δυνάμεις της, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επίσης, σύμφωνα με το ABC News, o Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πως: «Αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες μέρες».

Λόιντ Όστιν: εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, νωρίτερα την Πέμπτη, κατά τον οποίο η Ρωσία δημιουργεί αποθέματα αίματος, φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο. Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου», τόνισε ο Λόιντ Όστιν.

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και μέσα υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ακόμη ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Ρωσικός στρατός

Ανησυχητικές οι αναφορές για πυρά στην Ουκρανία

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε, εξάλλου, πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία παραμένουν ανησυχητικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν». «Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επισήμανε, τέλος, πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.