Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω επίσημης ενημέρωσης, θεωρεί ότι η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, με στόχο να τις χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα για να εισβάλει τελικά στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Το Reuters τονίζει πως κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Πέμπτη, στις 13:30 ώρα Ελλάδος, για να συζητήσουν την κατάσταση στο ζήτημα Ρωσίας–Ουκρανίας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς, στο Twitter.

Ειδικότερα, ο Λέιντς σημείωσε: «Πριν από την αυριανή Σύνοδο ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης θα υπάρξει άτυπη συνάντηση μίας ώρας των μελών των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας) για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Συνεδρίαση των G7 το Σάββατο

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιήσουν μια σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα μη σημερινή ανακοίνωση της Γερμανικής κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ θα προεδρεύσει αυτής της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία διεξάγεται αυτό το σαββατοκύριακο, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προεδρεύει φέτος της G7, όπως γράφουν τα διεθνή δίκτυα AFP και Reuters.