Η κρίση στην Ουκρανία ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, με τις ΗΠΑ να μην εφησυχάζουν και να βλέπουν επίθεση ακόμα και μέσα στην εβδομάδα και τη Ρωσία να προειδοποιεί με απάντηση αν σκοτωθούν πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα.

Η Ρωσία «θα απαντήσει», αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε», επεσήμανε ο Τσιζόφ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε -στο Ντονμπάς ή όπου αλλού», πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουρκανικά σύνορα, ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα.

Βερολίνο καλεί Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα – «Η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή»

Ουκρανική κρίση: Αμερικανός στρατιώτης στην Πολωνία

Στο μεταξύ, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή», την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή». «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση», εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε:

«Η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».