Καταιγιστικές είναι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την κρίση στη χώρα να εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζεται τώρα πρόθυμος να διαπραγματευτεί.

Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ στο CNNi, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Την ίδια στιγμή η ΗΠΑ δεν εφησυχάζουν και βλέπουν επίθεση ακόμα και μέσα στην εβδομάδα ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ένα δραματικό διάγγελμα, έκανε γνωστό πως έχει ενημερωθεί ότι η ρωσική επίθεση θα γίνει την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το διάγγελμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την αυριανή Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του τη Δευτέρα προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Δύσκολές ώρες για τους Έλληνες ομογενείς – Τι αναφέρει κάτοικος της Μαριούπολης

Χθες Δευτέρα (14/2) το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για τους Έλληνες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν «άμεσα» από τη χώρα. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Ηλίας Ιωαννάκης, εκπαιδευτικός και κάτοικος Μαριούπολης, και συντονιστής για την εκπαίδευση στην Ουκρανία και άλλα έξι κράτη.

«Είμαστε στη Μαριούπολη. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει χάρη στον υπουργό Παιδείας και στο γενικό γραμματέα. Το Σάββατο μόλις έμαθαν τι συμβαίνει έδωσαν την εντολή όλοι οι εκπαιδευτικοί από την Ουκρανία να φύγουν ασφαλείς. 22 άτομα κατέβηκαν το σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Εγώ θα μείνω άλλη μία ημέρα, και μετά θα πάω στο Κίεβο να δούμε τι θα γίνει και εκεί. Εγώ είμαι εδώ από τις 26 Ιουλίου το 2021», είπε ο κ. Ιωαννάκης.

«Στην Μαριούπολη αυτή τη στιγμή είναι ήσυχα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η δολοφονία με τους Έλληνες έγινε στην εμπόλεμη ζώνη, σε ένα χωριό 10 χλμ. μακριά από εδώ. Εμείς ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία μας για το περιστατικό», συνέχισε ο ίδιος.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον ελληνισμό εδώ, είναι 106.000 Έλληνες στην περιοχή. Τα παιδάκια έστω να τα φέρουν σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, να γνωρίσουν και την πατρίδα», είπε ακόμα ο κ. Ιωαννάκης, σημειώνοντας ότι «Αυτή τη στιγμή η Μαριούπολη είναι μια ήσυχη πόλη. Τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Η πρώτη γραμμή από τη Μαριούπολη βρίσκεται στα 10 χλμ.».

Δεν εφησυχάζουν οι ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες

Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να εφησυχάζουν με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως με αφορμή τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στη Ρωσία εντός ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.