Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να υποχωρήσει η Ρωσία και να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ουκρανία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Συμφώνησαν ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Οι δύο ηγέτες ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Επανέλαβαν επίσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία «θα προκαλούσε μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με σημαντικές ζημίες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο».

Μπάιντεν και Τζόνσον υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας». Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα τη Δευτέρα (14/2) ο Τζόνσον είπε ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη βορειοδυτική Αγγλία για να επιστρέψει στο Λονδίνο και σχεδιάζει να προεδρεύσει σήμερα Τρίτη στη διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (την αποκαλούμενη COBR), αφού ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πεντάγωνο: «Βαθιά ανησυχητική η σιωπηρή υποστήριξη» του Πεκίνου προς τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας

Η «σιωπηρή υποστήριξη» του Πεκίνου προς τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας είναι «βαθιά ανησυχητική», υποστήριξε τη Δευτέρα (14/2) το Πεντάγωνο, την ώρα που οι Δυτικοί φοβούνται μια στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η υποστήριξη αυτή «είναι ειλικρινά ακόμη πιο αποσταθεροποιητική για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

ΟΗΕ: Η εγκατάλειψη της διπλωματίας ισοδυναμεί με βουτιά στον γκρεμό, τονίζει ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα (14/2) ότι ανησυχεί βαθύτατα για την ουκρανική κρίση και τις «αυξημένες εικασίες» για μία στρατιωτική σύγκρουση, προτρέποντας τους ηγέτες του κόσμου να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

«Πολύ απλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε καν την πιθανότητα μίας τέτοιας καταστροφικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφότου γευμάτισε με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα (14/2) πως άκουσε ότι η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι η ημέρα μίας ρωσικής εισβολής. Η Μόσχα υποστήριξε ότι ήταν έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ σημείωναν πως η Ρωσία ενίσχυε τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να μειώσουν την ένταση, όχι να τη φουντώσουν», είπε ο Γκουτέρες.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ακολούθως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα παραμείνει «πλήρως αφοσιωμένος τις επόμενες ώρες και ημέρες» στην ουκρανική κρίση.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να «απέχουν στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας για μία αντιπαράθεση δεν είναι ένα βήμα που υπερβαίνει μία γραμμή, είναι μία βουτιά στον γκρεμό», τόνισε ο Γκουτέρες. «Συνοπτικά, η έκκληση μου είναι η εξής: Μην απορρίψετε την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την εκκένωση ή τη μετεγκατάσταση των περίπου 1.600 υπαλλήλων του στην Ουκρανία, εκ των οποίων 220 είναι ξένοι υπήκοοι και σχεδόν 1.400 είναι Ουκρανοί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.