Δύο Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν βαριά στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Τι όμως συνέβη; Για το περιστατικό μίλησε στον Real FM ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο από το Κίεβο.

«Πρώτον, αυτή η ενέργεια δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα σύνορα της Ουκρανίας και στη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις.

Επίσης, δεν είναι μία ενέργεια, η οποία στόχευε κατά κάποιο τρόπο τους Έλληνες», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπήρχαν δύο παρέες σε ένα μαγαζί απόγευμα. Η μια παρέα, αυτή των Ουκρανών στρατιωτών είχε πιει, ενδεχομένως και η δεύτερη, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Η παρέα των στρατιωτικών είχε κάποιου είδους αψιμαχία με τον καταστηματάρχη, στην οποία επενέβησαν άτομα της δεύτερης παρέας μεταξύ των οποίων και άτομα ελληνικής καταγωγής, μέλη της ελληνική κοινότητας. Ακολούθησε σοβαρός καβγάς, κάποιος τους στρατιωτικούς έβγαλε όπλο και δυο άτομα σκοτώθηκαν».

Ο Κώστας Ονισένκο έκανε και μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου αναφέρει: «Πλακώθηκαν δύο παρέες (μάλλον μεθυσμένων) χθες στο χωριό Γρανίτνε, δίπλα στην γραμμή σύγκρουσης των Ουκρανών με τους Ρώσους. Απ΄όσο ξέρω, στην αρχή η παρέα των στρατιωτικών μάλωσε με τον καταστηματάρχη και μετά επενέβη η άλλη παρέα που είχε μέσα και Έλληνες. Δύο άτομα σκοτώθηκαν επειδή ένας από τους στρατιωτικούς έβγαλε όπλο και άρχισε να ρίχνει. Αυτά λένε οι πηγές. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι η ενέργεια δεν στόχευε τους Έλληνες και πως δεν σχετίζεται με την στρατιωτική ένταση. Κάτι άλλο δεν ξέρω. Μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα και μην διαδίδετε άθελά σας παραπληροφόρηση. Μέχρι το απόγευμα θα ξέρουμε ακριβώς τι και πως».

Πλακώθηκαν δύο παρέες (μάλλον μεθυσμένων) χθες στο χωριό Γρανίτνε, δίπλα στην γραμμή σύγκρουσης των Ουκρανών με τους…

Posted by Kostas Onisenko on Monday, February 14, 2022

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τους νεκρούς ομογενείς

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».