Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στη Λεμεσό, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Οι δύο ηγέτες μαζί με τις συζύγους τους έχουν δώσει ραντεβού στο θέατρο Ριάλτο για να παρακολουθήσουν από Δημοτικό Τουρκοκυπριακό Θέατρο Λευκωσίας την θεατρική διασκευή του ποιητικού έργου «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά» της Τουρκοκύπριας Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιασάρ Έρσοϊ.

Στο ποιητικό της έργο, η Φαϊζέ Οζντεμιρτσιλέρ αναφέρεται με κριτικό λόγο στην Κύπρο των τελευταίων 60 χρόνων και στα γεγονότα που πλήγωσαν όλους τους Κυπρίους. Περισσότερο, όμως, η Οζντεμιρτσιλέρ ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας, όπου γεννήθηκε. Με σκληρή γλώσσα για όσους εγκλημάτησαν σε βάρος του νησιού, αλλά και ελπίδα για το μέλλον του, η ποιήτρια καλεί όλους τους «εραστές» της Κύπρου να πουν «αυτός είναι ο δικός μας δρόμος».

Στην παράσταση θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά. Η μετάφραση του έργου έγινε από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παράσταση οι δύο ηγέτες θα περπατήσουν μαζί για λίγο στο κέντρο της Λεμεσού και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσουν ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και ο πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Ριάλτο Κίκης Καζαμίας.

Λεμεσιανός είναι και ο σκηνοθέτης του έργου Γιασάρ Έρσοϊ, ο οποίος δηλώνει «Κύπριος και πολίτης του κόσμου». Τέλειωσε το Λύκειο στη Λεμεσό με συμμαθητή τον Μουσταφά Ακιντζί.

Και οι δύο εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους το 1974 και ξανασυναντήθηκαν όταν ο Ακιντζί ήταν δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, τη δεκαετία του ’80.

Τότε ο Γιασάρ Ερσόι απολύθηκε μαζί με άλλους προοδευτικούς ηθοποιούς από το «Τουρκοκυπριακό Εθνικό Θέατρο» και ο Ακιντζί, ερασιτέχνης ηθοποιός ο ίδιος, τους κάλεσε να δημιουργήσουν το Δημοτικό Τουρκοκυπριακό Θέατρο.
«Έφυγα από τη Λεμεσό το 1974 μπροστά από τις σφαίρες και τώρα θα επιστρέψω για να παίξω στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο. Είναι η δεύτερη φορά που θα παίξω στη Λεμεσό, όπου οι άνθρωποι με χειροκροτούν πια και αυτό μου δημιουργεί θαυμάσια συναισθήματα και σκέψεις», αναφέρει ο Έρσοϊ στην εφημερίδα «Πολίτης».