Αντιδράσεις προκαλούν στη Σερβία οι επιδιώξεις της Αλβανίας να δημιουργήσει με το Κόσοβο μια κοινή διασυνοριακή περιοχή ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Το Βελιγράδι κάνει λόγο για τη αρχή της «Μεγάλης Αλβανίας» κάτω από τη μύτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χθες το κοινοβούλιο στο Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της κοινής διασυνοριακής περιοχής, μια μίνι συνθήκη Σένγκεν ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών σε βάθος 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Γι’ αυτό και θα ανοίξουν οκτώ νέα σημεία διέλευσης.

Όπως επισημάνθηκε ακόμη, το Κόσοβο, ως ανεξάρτητη χώρα δεν τυγχάνει πλήρους αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα ούτε από την Ελλάδα και φυσικά ούτε από τη Σερβία. «Άρα για τους Σέρβους είναι σαν μια τρίτη χώρα, η Αλβανία, να δημιουργεί ελεύθερη οικονομική ζώνη με κάποια επαρχία της. Άρα σημαίνει παραβίαση εθνικής κυριαρχίας», αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας βγήκε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και έκανε λόγο για το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», χωρίς κάποια αντίδραση – όπως είπε- από τις Βρυξέλλες, κάτω από τη μύτη τους.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, δύο μεσολαβητές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ κάνουν γύρο διαβουλεύσεων στην περιοχή. Σήμερα είναι στο Βελιγράδι, όπου αναμένεται να «τα ακούσουν» από την κυβέρνηση.