Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από την Τουρκία σχετικά με την προτεινόμενη διαμεσολάβηση της για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και δεν προετοιμάζει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος εξέφρασε ενδιαφέρον, ωστόσο, για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς, της ρωσόφωνης δηλαδή περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, .

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε, επίσης, πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά ούτε υπάρχουν στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και «μπορούν να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Μπορούμε να είμαστε ένας μεσολαβητής για την ειρήνη», λέει ο Τούρκος πρόεδρος

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς με το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη όπως και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά και από τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Παρά τα παραπάνω, τις τελευταίες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να θέλει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο χώρες. «Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει μια σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», τόνισε την Παρασκευή ο Ερντογάν.

Συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλούς δεσμούς με την Ουκρανία και ότι οι δεσμοί της με τη Μόσχα προχωρούν «με έναν ειρηνικό τρόπο που δεν έχει ξανά υπάρξει ποτέ στην ιστορία μας».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές οι θετικές εξελίξεις να μετατραπούν σε αρνητικές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Επομένως, μπορούμε να είμαστε ένας μεσολαβητής για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι έχει γνωστοποιήσει στον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εντάσεις.

Ο ίδιος είπε, τέλος, ότι ενδέχεται να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα και με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες: «Έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να μιλήσω με τον κ. Πούτιν τηλεφωνικά ή να επισκεφθώ τη Μόσχα».