Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (20/1). Ήταν η πρώτη επαφή των δύο πλευρών έπειτα από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ προκειμένου να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του μετά την διάγνωσή του με Covid-19.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στις 10 Ιανουαρίου και βγήκε από την υποχρεωτική καραντίνα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας «Yediot Ahronot», οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Λαπίντ-Τσαβούσογλου εκλαμβάνεται ως το πιο πρόσφατο σημάδι αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήταν τεταμένες μετά τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Mavi Marmara στα ανοικτά της Γάζας το 2010.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (18/1) ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, είναι πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα. Οι δύο τους είχαν συζητήσει και τον περασμένο Νοέμβριο.