Οι σκωτσέζοι εθνικιστές ενδεχομένως να παρακάμψουν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αν αρνηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, δήλωσε πηγή του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, η οποία δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με 55%-45% την ανεξαρτησία τους σε δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, αλλά τα εντυπωσιακά ποσοστά των σκωτσέζων εθνικιστών στις πρόσφατες εκλογές αναζωπύρωσαν το αίτημα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Την Κυριακή, ο Κάμερον απέκλεισε αυτό το σενάριο, αλλά η ηγέτις του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι ο Κάμερον δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οι εφημερίδες Times και Guardian επικαλούνται ανώνυμη υψηλόβαθμη πηγή του SNP στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία το κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα αν κρίνει ότι διαθέτει την πολιτική εντολή να το πράξει.

Οι Κάμερον και Στέρτζον πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Σκωτία.

Η Στέρτζον, η οποία τάσσεται υπερ της ανεξαρτησίας, έχει δώσει αντιφατικά μηνύματα για το αν θα ζητήσει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Σκωτία το 2016.