Ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο έργο ενός γνωστού παιδόφιλου καλλιτέχνη, ένας άνδρας είχε σκαρφαλώσει με σκάλα στην πρόσοψη του ραδιομεγάρου του BBC και επί τέσσερις ώρες πάσχιζε να καταστρέψει, χτυπώντας το με σφυρί ένα αμφιλεγόμενο γλυπτό. Το περιστατικό συνέβη νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 12/1, όταν ο άνδρας έφτασε στο κτίριο και χρησιμοποίησε μια σκάλα για να φτάσει το γλυπτό ύψους 3 μέτρων στην πρόσοψή του.

Το άγαλμα που ονομάζεται «Πρόσπερο και Άριελ» είναι δημιουργία του γλύπτη και τυπογράφου Έρικ Γκιλ, και το οποίο έχει γίνει δέκτης σφοδρών αντιδράσεων από πολίτες της Βρετανίας που ζητούν να αφαιρεθεί από το εμβληματικό κτίριο, εξαιτίας των ειδεχθών πράξεων του ανθρώπου που το φιλοτέχνησε.

Η σοκαριστική αποκάλυψη ότι ο διάσημος Βρετανός γλύπτης είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τις δύο μεγαλύτερες κόρες του και τον σκύλο του, συνέβη αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του το 1940 και, όπως ήταν αναμενόμενο,άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα έργα του.

Η αστυνομία τον παρατηρούσε χωρίς να μπορεί να επέμβει

Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ δείχνουν τον άνδρα να χτυπάει με σφυρί το γλυπτό, αφαιρώντας μεγάλα τμήματά του, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον πείσουν να σταματήσει.

Εν τέλει και μετά από πολλές ώρες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιστράτευσε μια ανυψούμενη πλατφόρμα της Πυροσβεστικής για να κατεβάσει τον άνδρα από το κτίριο. Στη συνέχεια ο ακτιβιστής συνελήφθη για βανδαλισμό, ενώ τις τελευταίες ώρες οι ιδιοκτήτες του κτιρίου προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε.

Το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ», που είναι φυσικά εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Σέξπιρ, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κτίριο του Ραδιομεγάρου του βρετανικού δικτύου, στο Πόρτλαντ Πλέις. Τοποθετήθηκε στο κτίριο το 1933 και απεικονίζει τον χαρακτήρα του μάγου Πρόσπερο από το θεατρικό έργο του «Βάρδου» να στέλνει το αγαθό πνεύμα Άριελ έξω στον κόσμο. «Είχε θεωρηθεί τότε ότι ο Άριελ, ως πνεύμα του άερα, ήταν ένα ταιριαστό συμβολο για το νέο μυστήριο της ραδιοφωνίας» αναφέρει το BBC στον ιστότοπό του.

Ποια η σχέση του Γκιλ με το BBC

O Έρικ Γκιλ κατά την περίοδο του θανάτου του το 1940, ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ωστόσο η δημοσίευση των ημερολογίων του το 1989 αποκάλυψε ότι κακοποιούσε συστηματικά τις κόρες του Μπέτι και Πέτρα, καθώς και τον σκύλο της οικογένειας. Οργανώσεις που μάχονται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να απομακρυνθεί το άγαλμα, από το κτήριο του BBC

Το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ» δεν είναι η μόνη δημιουργία του Γκιλ στο κεντρικό κτίριο του BBC. Στον χώρο υποδοχής βρίσκεται ένα ακόμη άγαλμα, ο «Σπορέας», ενώ ο Γκιλ συμμετείχε και στα ανάγλυφα του «Άριελ» στο κτίριο.

Το 1990, το BBC υιοθέτησε την εμβληματική γραμματοσειρά Gill Sans που ο Γκιλ δημιούργησε το 1927. Το δίκτυο χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη γραμματοσειρά για το σήμα του και πολλά τηλεοπτικά γραφικά της. Το λογότυπο του BBC ήταν ένα από τα μακροβιότερα παγκοσμίως και άλλαξε μόλις πρόσφατα.