Αναθεωρήθηκε ο σεισμός που χτύπησε τα ξημερώματα την Κύπρο. Από τα 6,3 Ρίχτερ, που ήταν η αρχική εκτίμηση, έπεσε στα 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, στις 03:08 καταγράφηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 50km δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25km. Έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα «η Κύπρος βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων, μέσα στην οποία εκδηλώνεται το 15% των σεισμών παγκοσμίως. Η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο “Κυπριακό Τόξο”, που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«[…] Ιστορικές αναφορές και αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι την Κύπρο έπληξαν στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί, που σε αρκετές περιπτώσεις κατέστρεψαν τις πόλεις της. Ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι 20 καταστροφικοί σεισμοί, με ένταση μεγαλύτερη από V στην τροποποιημένη κλίμακα Μερκάλλι, έγιναν μεταξύ 26 π.Χ. και 1900 μ.Χ» έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook.