Περισσότεροι από το 85% των Ινδονήσιων έχουν αντισώματα κατά του COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η ανοσία μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ενός νέου κύματος λοιμώξεων από κορονοϊό, αναφέρει το Reuters.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, έδειξε ότι οι Ινδονήσιοι ανέπτυξαν αντισώματα με βάση έναν συνδυασμό λοιμώξεων από τον Covid και εμβολιασμούς, αναφέρει το Tanjug.

Ο επιδημιολόγος, Pandu Riono,, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, η οποία περιελάμβανε περίπου 22.000 πολίτες, είπε ότι αυτό το επίπεδο ανοσίας μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν υπήρξε σημαντική άνοδος στον αριθμό των λοιμώξεων από τον Covid από τα μέσα του 2021.

«Τα αντισώματα μπορούν να παρέχουν κάποια προστασία έναντι νέων παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Omicron», δήλωσε ο Pandu Riono, προσθέτοντας ότι η μελέτη δεν εξάλειψε την ανάγκη εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που είχαν ήδη μολυνθεί.

«Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν υβριδική ανοσία για να ελέγξουν μια πανδημία», είπε ο Panda, αναφέροντας την ισχυρότερη ανοσία σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν επίσης μολυνθεί.

Η Ινδονησία έχει εμβολιάσει πλήρως λίγο περισσότερο από το 42% των 270 εκατομμυρίων πληθυσμού της.