Στο Νεπάλ μεταβαίνει σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 25 Απριλίου. Με την επίσκεψη αυτή κλιμακώνεται η ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην κρίση, μετά την επείγουσα κινητοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ και την αποστολή εμπειρογνωμόνων και υλικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ανταπόκριση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση του Νεπάλ συντονίστηκε σε τρεις φάσεις. Σε πρώτη φάση μετέβησαν επί τόπου εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες και να συντονιστούν με τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας. Σε δεύτερη φάση ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να διευκολυνθεί η συντονισμένη παράδοση της βοήθειας της ΕΕ στο Νεπάλ. Μέχρι σήμερα, 16 ευρωπαϊκές χώρες (15 κράτη μέλη και η Νορβηγία) έχουν παράσχει υλική βοήθεια και ομάδες υποστήριξης. Σε τρίτη φάση, η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα για οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ, παρέχοντας ενίσχυση τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στις συνολικές συνεισφορές ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ και στόχο έχει να καλύψει τις μεγαλύτερες ανάγκες του σεισμόπληκτου πληθυσμού: καθαρό νερό, φάρμακα, καταφύγια έκτακτης ανάγκης και τηλεπικοινωνίες. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε χωρίς καθυστέρηση τις πρόσθετες ανάγκες για βοήθεια», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του θα αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του ευρωπαϊκού λαού και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ο επίτροπος Στυλιανίδης θα μεταβεί στο Νεπάλ μαζί με τη Βοηθό Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Βαλερί Άμος, υπεύθυνη για το διεθνή συντονισμό της ανθρωπιστικής επέμβασης.