Πολύνεκρη μάχη και μάλιστα η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε δυνάμεις της χώρας της Νιγηρίας και της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, με τον τραγικό απολογισμό να κάνει λόγο για περίπου 230 νεκρούς, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι στρατιώτες του Νίγηρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν αριθμητικά υπέρτερο εχθρό όταν οι ισλαμιστές επιτέθηκαν στο νησί Καράμγκα, στη λίμνη Τσαντ, όπου έφθασαν μαζικά χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα κανό.

Το νησί, στο οποίο είχε σημειωθεί ακόμα μια επίσκεψη μελών της Μπόκο Χαράμ, τον περασμένο Φεβρουάριο, θεωρείται  βάση στρατηγικής σημασίας στον τεράστιο λαβύρινθο υδάτινων οδών και ελών της περιοχής. Ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο του Καράμγκα από τους ισλαμιστές μαχητές.

«Στην δική μας πλευρά: 46 νεκροί, 9 τραυματίες, 32 αγνοούμενοι. Στην πλευρά του εχθρού, 156 τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Επιπρόσθετα, 28 κάτοικοι του νησιού δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα, Χασουμί Μασούντου στο κρατικό ραδιόφωνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα είχαν αποφύγει αρχικά να δώσουν έναν σαφή απολογισμό θυμάτων, καθώς αναζητούσαν σορούς σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Κατά την ανακοίνωση η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα Τετάρτη.

Η επίθεση της Μπόκο Χαράμ σημειώθηκε παρά τις στρατιωτικές νίκες που έχουν ανακοινώσει η Νιγηρία και οι χώρες της περιοχής που πολεμούν στο πλευρό της —Νίγηρας, Τσαντ και Καμερούν— για την ανάκτηση του ελέγχου εδαφών που έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές στις βόρειες πολιτείες της χώρας.

Αργά χθες το βράδυ, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι διέσωσε 200 κορίτσια και 93 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου τμημάτων του Δρυμού Σαμπίσα από τη Μπόκο Χαράμ. Κανένα βέβαια από τα κορίτσια αυτά δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνα που είχαν απαγάγει οι ισλαμιστές πριν από έναν χρόνο στο Τσιμπόκ, όπως διευκρίνισε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε χθες τη βάρβαρη επίθεση της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 46 στρατιωτικούς και 28 πολίτες. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της να αυξήσει την υλική βοήθεια που προσφέρει στο στρατό της Νιγηρίας καθώς και ενθαρρύνει τις χώρες της περιοχής να εντείνουν τις προσπάθειές τους εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καταδικάζει τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στο νησί Καράμγκα στη λίμνη Τσαντ», στο έδαφος του Νίγηρα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μάλιστα πως «η οργάνωση έχει διαπράξει έναν ανυπολόγιστο αριθμό απρόκλητων επιθέσεων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών, στα σπίτια τους, σε σχολεία, στους χώρους εργασίας τους ή σε χώρους λατρείας. Η βαναυσότητά της και οι πράξεις βαρβαρότητάς της δεν γνωρίζουν όρια».

Οι ΗΠΑ έχουν «δεσμευθεί να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της πολυεθνικής δύναμης για να μπορέσουν τα κράτη της περιοχής να εξασθενίσουν και να καταστρέψουν τη Μπόκο Χαράμ», τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας ορολογία ταυτόσημη με τη φρασεολογία του για τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην οποία η Μπόκο Χαράμ ορκίστηκε πίστη τον Μάρτιο.