Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με αλματώδη ταχύτητα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για «θύελλα με αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη». Στην επιβολή μίνι lockdown προχωρούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενόψει των γιορτών, ενώ άλλες προσανατολίζονται στην επαναφορά περιορισμών αμέσως μετά από την γιορτινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχωράει και σε 4η δόση του εμβολίου για την Covid-19 για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Όχι σε μεγάλα πάρτι, συγκεντρώσεις μέχρι 10 άτομα, κλειστά κλαμπ, χωρίς θεατές τα γήπεδα στη Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε χθες Τρίτη 21/12 το σχέδιο της κυβέρνησής του ενάντια στον κορονοϊό και την μετάλλαξη Όμικρον και ανακοίνωσε νέα μέτρα. Ο Σολτς τόνισε ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακοπές Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα για μεγάλα πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, λοιπόν, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο για 10 άτομα, ενώ από αυτό εξαιρούνται τα παιδιά έως 14 ετών.

Παράλληλα τα κλαμπ θα είναι κλειστά, ενώ οι μεγάλες εκδηλώσεις θα γίνουν χωρίς θεατές όπως είναι δηλαδή και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Μέτρα, αλλά μετά από τις γιορτές από τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα και τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους.

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον στη Δανία

Στιγμιότυπο από τη Δανία, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού

Η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί πλέον στη Δανία μεταξύ των νέων κρουσμάτων της Covid-19 – τα οποία σημείωσαν σήμερα, Τρίτη, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας – σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα από τον εντοπισμό του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους αυτού του κορονοϊού στη χώρα.

Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφηκαν 13.558 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός χωρίς προηγούμενο. Περισσότερα από αυτά τα 500 κρούσματα είναι επαναμολύνσεις, ανέφεραν υγειονομικές αρχές.

Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού ενώ επέβαλλε και περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Στη γειτονική Νορβηγία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, περνώντας από λίγο πάνω από 900 κρούσματα στις 13 Δεκεμβρίου σε 3.871 τη Δευτέρα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν χρειάστηκε νοσηλεία, μέχρι στιγμής.

Τηλεργασία και μέτρα για λιγότερο συνωστισμό έναντι της μετάλλαξης Όμικρον στη Σουηδία

Η Σουηδία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, και θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (21/12) η κυβέρνηση, η οποία ενισχύει τους περιορισμούς που έχουν στόχο την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν επίσης να εξυπηρετούνται μόνο οι καθήμενοι πελάτες στα μπαρ και τα εστιατόρια και μόνο καθήμενους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι χώροι όπως τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν, τουλάχιστον εν μέρει.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση επανέφερε και ορισμένα άλλα μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των μολύνσεων και για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο οπότε και οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες ασθενών με Covid-19.

Στο μεταξύ νέες προβλέψεις του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία έδειξαν ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο στη χώρα.

Η Σουηδία μπορεί να δει περισσότερα από 15.000 κρούσματα ημερησίως, στο χειρότερο σενάριο, στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που έγιναν γνωστές σήμερα. Σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι ημερήσιες μολύνσεις είχαν κορυφωθεί σε μόλις πάνω από 11.000 κρούσματα.

Το νέο μοντέλο πρόβλεψης έλαβε υπόψη την ταχύτητα της πιο μεταδοτικής Όμικρον, βάσει της υπόθεσης ότι είναι 25% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Delta, και έλαβε υπόψη διάφορους βαθμούς προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Ισπανία: Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα με σχεδόν τα μισά να είναι της μετάλλαξης Όμικρον

Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν τη δραστηριότητά τους στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και κυρίως να περάσουν αυτές τις μέρες σε «κλειστό κύκλο» και να έχουν πολλούς καλεσμένους στα χριστουγεννιάτικα δείπνα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας καταγράφηκαν 49.823 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μια μέρα. Η μετάλλαξη Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, ανέφεραν οι Αρχές. Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Τζο Μπάιντεν: Όχι πανικός

Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η χώρα είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού», τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι».

Κόσμος με μάσκα για να προστατευτεί από τον COVID

Σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι υπάρχουν «τρεις μεγάλες διαφορές»: τα εμβόλια, η αφθονία ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και η συσσωρευμένη γνώση για τον ιό αυτόν.

Σημείωσε επίσης ότι είναι εφικτό να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι το λύκειο.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Η παραλλαγή Όμικρον, σημείωσε, εξαπλώνεται γρηγορότερα απ’ όσο θα πίστευε κανείς. Οι εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από την Covid-19 μπορεί να ασθενήσουν αλλά είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και θα έπρεπε να αισθάνονται άνετα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές τους όπως είχαν σχεδιάσει, συνέχισε.

Όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρθούν και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους συμβούλους του τις επόμενες ημέρες.

Προς το παρόν απαγορεύονται οι αφίξεις στις ΗΠΑ για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.