Ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν την Τρίτη σε προάστιο της Τρίπολης, αναγκάζοντας τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν και τον ΟΗΕ να εκφράσει την έντονη ανησυχία του, καθώς, εκτός των άλλων, αναμένεται να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη δήλωσε «ανήσυχη για τις εξελίξεις» όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα, με φόντο την «κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες» η οποία «προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη».

«Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση», επέμεινε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης αυτής στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ή ανταλλαγή πυρών. Ένας ανταποκριτής μετέδωσε ότι η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση το απόγευμα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είχαν ανοίξει για την κυκλοφορία και ο αριθμός των ενόπλων είχε μειωθεί.

Οι αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο για αυτήν την κινητοποιήση, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η αναβολή των εκλογών θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μολονότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη ανακοίνωση.

Εκλογές στη Λιβύη

Συνάντηση Χαφτάρ με συνυποψηφίους του

Στο μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν σήμερα τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της χώρας.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής.

Και οι δύο συναντήθηκαν με τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει ντε φάκτο την Ανατολική και ένα μέρος της Νότιας Λιβύης. Ο Χαφτάρ συναντήθηκε επίσης με άλλους υποψηφίους από την Ανατολική και Νότια Λιβύη.

Δεν διευκρινίστηκε πόση διάρκεια είχαν αυτές οι επαφές. Ο Άχμεντ Μέιτιγκ είπε, πάντως, ότι μετά τη Βεγγάζη οι υποψήφιοι θα πάνε και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ Απριλίου 2019 – Ιουνίου 2020 ο στρατάρχης Χαφτάρ επιχείρησε μάταια να καταλάβει την Τρίπολη. Η πόλη Μιζουράτα, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και από την οποία κατάγονται ο Φάτι Μπασάγα και ο Άχμεντ Μέιτιγκ, έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητών που συμμετείχαν στις μάχες για την απώθηση της επίθεσης του Χαφτάρ.

Πέρσι το καλοκαίρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια, στις αρχές του 2021, συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.