Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε σήμερα ότι θα παραδώσει την εξουσία αν η εκλογική διαδικασία διεξαχθεί με «συναινετικό και δίκαιο τρόπο», μιλώντας μετά το πέρας της διάσκεψης κορυφής στο Παρίσι για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ ελ-Μένφι, ανέφερε από την πλευρά του ότι αν η εκλογική επιτροπή καταφέρει να διεξαγάγει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου – την προκαθορισμένη ημερομηνία δηλαδή – ο ίδιος θα παραδώσει την εξουσία.

«Υπάρχει συναίνεση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο ελ-Μένφι στη συνέντευξη Τύπου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η διεθνής κοινότητα απειλεί με κυρώσεις όσους πιθανόν εμποδίσουν τις εκλογές

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες που συνεδρίασαν σήμερα στο Παρίσι στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη προειδοποίησαν με κυρώσεις τα πρόσωπα τα οποία, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής, ενδεχομένως «προσπαθήσουν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν» τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Βάρος στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία στη χώρα της βορείου Αφρικής δίνει και ο ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα, προχώρησε σε έκκληση προς τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη να συμβάλουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα της.

«Οι ατομικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο στην ειρηνική μετάβαση στη Λιβύη. Καλώ όλες τις λιβυκές πλευρές να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη διεθνή διάσκεψη.