Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών ΜΜΕ εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων ενώ δεν αποκλείεται το καθολικό lockdown.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη μετάλλαξη Όμικρον, με τον καθηγητή, Στέφεν Ρέιτσερ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν ένα τρένο μεγάλης ταχύτητας που έρχεται κατά πάνω μας». Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη από την Delta, ξεκαθαρίζοντας πως όταν αυτό γίνει γνωστό ίσως θα είναι πολύ αργά.

Ο καθηγητής Γκάπτα από την πλευρά του επισημαίνει ότι η Βρετανία πρέπει να θεωρεί ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ο πρωθυπουργός, Μπορις Τζόνσον, έχει ακυρώσει όλα τα ραντεβού του για να εξετάσει νέα μέτρα ακόμα και ένα καθολικό lockdown που εισηγούνται οι ειδικοί.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι τρία είναι τα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό της χώρας. Το πρώτο είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σκωτίας και να απευθύνει στους πολίτες μία αυστηρή σύσταση για περιορισμό συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Η άλλη επιλογή, που πιστεύεται ότι είναι η βασική πρόταση των επιστημονικών συμβούλων του, είναι να ισχύσει εκ νέου κανονισμός περιορισμού συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους για άτομα που δεν συγκατοικούν, να οριστεί ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έως τις 8 το βράδυ και να επανέλθει η υποχρέωση τήρησης απόστασης δύο μέτρων. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ένα καθολικό lockdown.

Κρίσιμο είναι και το πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα καθώς η κυβέρνηση προτιμά μετά τα Χριστούγεννα αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ίσως τότε να είναι αργά.