Η ισλαμιστική οργάνωση της Σομαλίας αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Ένας καμικάζι βομβιστής της οργάνωσης οδήγησε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σ’ ένα εστιατόριο στο Μογκαντίσου που ήταν γεμάτο κόσμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν τουλάχιστον 12.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού, προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σ’ ένα παρακείμενο κατάστημα τσαγιού, ενώ πήραν φωτιά βαρέλια με βενζίνη δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο καπνού πάνω από το λιμάνι αυτό του Ινδικού Ωκεανού.

Η βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα μία ημέρα αφότου ένας βομβιστής καμικάζι της αλ Σεμπάμπ σκότωσε έξι ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών των Ηνωμένων Εθνών, κατά την διάρκεια επίθεσης σε ένα φορτηγάκι των Ηνωμένων Εθνών στο Γκαρόβ, πόλη που βρίσκεται 1.000 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μογκαντίσου.

Η αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, έχει οργανώσει σειρά επιθέσεων στη Σομαλία και γειτονικές χώρες έχοντας σκοπό να επιβάλει τις σκληρές θέσεις του Ισλάμ και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τους Δυτικούς και αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

«Είμαστε πίσω από την επίθεση», δήλωσε στο Ρόιτερς ο σεΐχης Αμπτιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος του τμήματος στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Μούσαμπ δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο αξιωματούχους υπουργείων της κυβέρνησης, αλλά και του Προεδρικού Μεγάρου, οι οποίοι γευμάτιζαν στο εστιατόριο.

«Ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ για να σταματήσει το παγιδευμένο αυτοκίνητο, αλλά ήταν μάταιο. Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του και το αυτοκίνητο καρφώθηκε σε μία πόρτα του πολυσύχναστου εστιατορίου», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Ταγματάρχης Φάραχ Χουσέιν, ο οποίος ήταν παρών.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος, ο Συνταγματάρχης Οσμάν Ιμπραήμ, είπε ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας.

«Οι περισσότεροι είναι πολίτες, οι οποίοι γευμάτιζαν στο εστιατόριο», δήλωσε ο Ιμπραήμ.

Αυτό τον μήνα, μαχητές της αλ Σεμπάμπ σκότωσαν 148 ανθρώπους σε ένα Πανεπιστήμιο, στην πόλη Γκαρίσσα στην Κένυα, 200 περίπου χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σομαλία. Η οργάνωση, έχει δηλώσει ότι θέλει να τιμωρήσει την Κένυα επειδή στέλνει στρατιώτες στη Σομαλία στο πλαίσιο της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης.