Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Αυστραλία, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις μολύνσεις να αυξάνονται στις δύο πολυπληθέστερες Πολιτείες, όμως ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υποβάθμισε τον κίνδυνο, καθώς η χώρα συνεχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν 2.482 νέα κρούσματα, στη Βικτόρια 1.504 και στην Κουίνσλαντ 31. Συνολικά ξεπέρασαν τα 3.820 κρούσματα, το ρεκόρ που είχε καταγραφεί χθες.

Ο Μόρισον επανέλαβε ότι τα στοιχεία που πρέπει να ενδιαφέρουν είναι οι νοσηλείες και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή οι διασωληνώσεις και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς η χώρα μαθαίνει να ζει με τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, τα αυξημένα κρούσματα στη Νέα Νότια Ουαλία δεν μεταφράζονται σε αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, αφού μόνο 26 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εξήγησε.

«Δεν συμφωνώ ότι οι Αυστραλοί αδιαφορούν. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά. Αντιμετωπίζεται καλύτερα με καθαρό μυαλό και ξεκάθαρο σχέδιο», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Ο Μόρισον σχολίασε ότι η Αυστραλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, όπου τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.

Χαλαρώνοντας τα μέτρα για την πανδημία, στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια δεν θα απαιτείται πλέον οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη να μπαίνουν σε καραντίνα 72 ωρών. Θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ μέσα σε 24 ώρες από την άφιξή τους, αλλά θα μένουν σε καραντίνα μόνο μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ αυτό.

Η Αυστραλία είχε κλείσει ερμητικά τα σύνορά της όταν ξέσπασε η πανδημία, το 2020 και τα κρούσματα της Covid-19 παρέμειναν χαμηλά, σε σύγκριση με άλλες πλούσιες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 239.000 κρούσματα και περίπου 2.130 θάνατοι.