Σε έξαρση η ξενοφοβική βία στο Γιοχάνεσμπουργκ

Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν για επιθέσεις κατά μεταναστών


ΚΟΣΜΟΣ
12:58
17/04/2015
Σε έξαρση η ξενοφοβική βία στο Γιοχάνεσμπουργκ
loading

Σειρά επιθέσεων εναντίον καταστημάτων που οι ιδιοκτήτες τους είναι ξένοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά το νέο αυτό επεισόδιο ξενοφοβικής βίας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου στο Ντέρμπαν (ανατολικά).

«Δώδεκα ύποπτοι συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να εισδύσουν σε καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους είναι ξένοι», δήλωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λουντζέλο Ντλαμίνι, ο οποίος δεν έκανε λόγο για τραυματίες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική. Έκαψαν επίσης αυτοκίνητα και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.

Τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν το Ντέρμπαν και τώρα το Γιοχάνεσμπουργκ, έχουν προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές του μήνα.

Χθες ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το βήμα του κοινοβουλίου έκκληση για ηρεμία. «Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους», είπε.

Τον Ιανουάριο, μία έκρηξη ξενοφοβικής βίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το σχήμα των επιθέσεων ήταν σχεδόν το ίδιο: οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.

Το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει