Σε σοκ βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά το καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλων που άφησαν πίσω τους θάνατο και συντρίμμια σε πάνω από 6 πολιτείες. Το πέρασμα των 30 ανεμοστρόβιλων μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 100 άτομα με επίσημες πηγές να αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση μείζονος καταστροφής.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής από το ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως καταγράφηκαν από δορυφορικές λήψεις που δημοσίευσε το Associated Pres.

Οι δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν μετά το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων δείχνουν κτίρια εντελώς ισοπεδωμένα στο Μέιφιλντ, μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων στο δυτικό Κεντάκι.

Τα συντρίμμια από τα κατεστραμμένα κτίρια και τα κατεδαφισμένα δέντρα είχαν καλύψει τα πάντα στο έδαφος, ενώ κατεστραμμένα οχήματα παρατάχθηκαν στους δρόμους.

Άλλες εικόνες δείχνουν παράθυρα και στέγες να έχουν ανατιναχθεί πάνω από κτήρια που τελικά παρέμειναν όρθια.

Το πριν και το μετά και από το εργοστάσιο που έγινε ζωντανός τάφος

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν επίσης τα ερείπια από το κατεστραμμένο εργοστάσιο κεριών, όπου 110 άνθρωποι εργάζονταν τη νύχτα της Παρασκευής, όταν η καταιγίδα έσκισε την περιοχή.

Το καταστροφικό πέρασμα τυφώνα στις ΗΠΑ

Φωτογραφίες από το Μονέ του Αρκάνσας δείχνουν ένα γηροκομείο που κατέρρευσε όταν χτυπήθηκε από τον ανεμοστρόβιλο. Ο δικαστής της κομητείας Craighead Marvin Day είπε ότι ένα άτομο πέθανε και 20 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα.

Ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Άσα Χάτσινσον περιηγήθηκε το Σάββατο στα συντρίμμια του γηροκομείου. «Πιθανώς το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια ζωής», είπε ο Χάτσινσον. «Είναι καταστροφικό. Είναι ολοκληρωτική καταστροφή».

Το καταστροφικό πέρασμα τυφώνα στις ΗΠΑ

Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καθορίσει εάν η καταιγίδα περιλάμβανε έναν μόνο ανεμοστρόβιλο ή πολλούς ανεμοστρόβιλους.

Ο αριθμός των νεκρών σε πέντε πολιτείες έχει φτάσει μέχρι στιγμής τους 36, μεταξύ των οποίων έξι άνθρωποι στο Ιλινόις, τέσσερις στο Τενεσί, δύο στο Αρκάνσας και δύο στο Μιζούρι.