Η Σουηδία θα επανεισαγάγει μια σειρά μέτρων για να αναχαιτίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο έδαφός της, προτρέποντας, παράλληλα, να τηρούνται οι επικαιροποιημένοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Βλέπουμε μια αυξημένη διασπορά των μολύνσεων, αν και ακόμα σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Συνεπώς, «πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου η κατάσταση να μην επιδεινωθεί, επομένως σήμερα παρουσιάζουμε επιπλέον προληπτικά μέτρα».

Σύμφωνα με το AFP, η χώρα, που μόλις έθεσε σε εφαρμογή για πρώτη φορά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για ορισμένες συναθροίσεις, σκοπεύει να το επεκτείνει στα εστιατόρια και σε άλλους χώρους, όπως τους αθλητικούς, από την επόμενη εβδομάδα.

Το πάσο αυτό, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, χρειάζεται προς το παρόν για τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους άνω των 100 ανθρώπων.

Ο απολογισμός της Covid-19 στη Σουηδία (περίπου 15.000 νεκροί σε 10,3 εκατομμύρια κατοίκους) κυμαίνεται γύρω στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως είναι υψηλότερος από τις γειτονικές της χώρες, δηλαδή από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το AFP, και αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ακόμα κι αν η τάση είναι ανοδική, ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών στη χώρα είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη με 26 νεκρούς και λιγότερα από 15.000 κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε.

(Φωτογραφία αρχείου)