«Κλείδωσε» το πρόσωπο που θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας, καθώς η ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος επέλεξε τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ως ηγέτη του κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο APA και επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Ορίσθηκα σήμερα ομοφώνως από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος (ÖVP) πρόεδρος του κόμματος και, κατά συνέπεια, υποψήφιος για την θέση του καγκελαρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη ο Καρλ Νεχάμερ. Ο 49χρονος πολιτικός ανακοίνωσε με την ευκαιρία αυτή ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό. «Το ÖVP είναι ένα κόμμα το οποίο εργάζεται με προσανατολισμό στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά το θεμέλιο των αξιών του», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ μετά την εκλογή του και εξέφρασε τον σεβασμό του για τον πρώην αρχηγό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Ο κ. Νεχάμερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν υπήρξε στόχος του η Καγκελαρία, αλλά σήμερα νοιώθει χαρά, ευγνωμοσύνη και σεβασμό και προέταξε την πανδημία και το μεταναστευτικό ως βασικές προτεραιότητές του. Ως υπουργός Εσωτερικών είχε τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή γραμμή σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση και τα ισλαμιστικά ρεύματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος ασκούσε χρέη καγκελαρίου μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά του οποίου διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς, θα αναλάβει και πάλι την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υποψήφιος καγκελάριος ανβακοίνωσε ότι ο Μάγκνους Μπρούνερ, υφυπουργός Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει το υπουργείο των Οικονομικών και ο Γκέρχαρντ Κάρνερ το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Καρλ Νεχάμερ θα είναι ο πέμπτος αυστριακός καγκελάριος που αναλαμβάνει από το 2016. Η ημερομηνία της ορκωμοσίας του δεν έχει ανακοινωθεί.