Άλλη μια διμερή συνάντηση για να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που διεξάγονται στην Ελβετία ξεκίνησε σήμερα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του ιρανού ομολόγου του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι δύο υπουργοί βρίσκονται στη Λωζάνη εδώ και επτά ημέρες και συμμετέχουν προσωπικά στις εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός ιστορικού συμβιβασμού στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν. Ωστόσο, «σημαντικά θέματα» εμποδίζουν μέχρι στιγμής την εξεύρεση μιας συμφωνίας στις συζητήσεις που έχει η ιρανική αντιπροσωπεία με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία).

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας πάντως είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες αυτές και είναι πιθανό, αλλά όχι και βέβαιο, να υπάρξει μια συμφωνία.

Η συμφωνία θα πρέπει «να ανακόπτει την πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας κατά επαληθεύσιμο, μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο τρόπο», είπε η εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει μια «κακή συμφωνία».