Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, υποστήριξε η πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συνέχιση των συνομιλιών και πέραν της λήξης της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρεται ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί εξακολουθούν να υφίστανται δύσκολα ερωτήματα.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο τις τελευταίες ημέρες και αξίζει να παραμείνουμε μέχρι την Τετάρτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ. «Συνεχίζουν να υπάρχουν δύσκολα ζητήματα», πρόσθεσε.

Διπλωμάτης προσκείμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διέψευσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία πάνω στα βασικά ζητήματα, κάτι που είχε μεταδώσει νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κάτι τέτοιο είναι αναληθές», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των 6 παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και τα μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, από τις συζητήσεις αποχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σημειώνοντας ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόλις κριθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος των διαπραγματεύσεων.

Ενημέρωση Ομπάμα για τις συζητήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώθηκε σήμερα σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των 6 παγκόσμιων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι 6 παγκόσμιες δυνάμεις, γνωστές ως Ομάδα 5+1, διεξάγουν εδώ και μία περίπου εβδομάδα συνομιλίες με τον Ιράν προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τις εξελίξεις από την αμερικανική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στη Λωζάνη της Ελβετίας όπου και διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.